Kiszabadultak a terrorvád alá helyezett székely hazafiak – NJSZ közlemény (2016. július 3.)

július. 3. 2016. 12:12 Nemzeti Jogvédő Hírek


A most szabadult székely mozgalmárok szeretteik körében. A bal oldali képen Beke István, jobb felől Szőcs Zoltán látható. Szabadulásuk minden magyar számára örömhír!

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ, www.njsz.hu) örömmel nyugtázza, hogy a román ügyészség által koncepciós terrorvád alá helyezett székely vármegyés hazafiak, Beke István és Szőcs Zoltán több mint fél év előzetes letartóztatás után 2016. július 1-én szabadlábra kerültek és otthonukba térhettek szeretteikhez. Telefonon beszéltünk velük: jól vannak, nem törtek meg,sőt igazságba és szabadságba vetett hitük erősödött, köszönik mindenkinek a támogatást és feléjük áramló szeretetet. Védői fellebbezések alapján a minap jogerősen házi őrizetre enyhítette a román Legfelső Bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője elleni előzetest.

A magyarellenes kirakatpernek szánt eljárásban bizonyítékok hiányában vádolja őket román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) azzal, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádé közben. A május 19-én benyújtott 70 oldalas vádirat tele van magyarellenes fordulatokkal és jogi képtelenségekkel. A vád Beke István esetében közösség elleni merénylet, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérlete, Szőcs Zoltánnál a két említett bűncselekményre való felbujtás. Közjóért folytatott tevékenységük miatt a háromszéki fővárosban mindketten közmegbecsülésnek örvendenek, egy emberként álltak ki és tüntetett értük a kézdivásárhelyiek, de a világ magyarságának szimpátiáját is maguk mögött érezhetik, de még a románok többsége sem ad hitelt a terrorvádnak.

A tavaly november végén a kézdivásárhelyi Beke István önkényes letartóztatásával indult, majd rá egy hónapra külhoni munkából hazatért földije, Szőcs Zoltán látványos terrorellenes akciónak szánt elfogásával folytatódott eljárást kezdetektől számos súlyos jogsértés kíséri.

Az önrendelkezésért küzdő erdélyi magyar nép megfélemlítését és lejáratását célzó koncepciós eljárásban különösen az ártatlanság vélelme, a védekezéshez fűződő jog és a tisztességes eljárás követelménye sérült.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat az első pillanattal kezdve kiemelten foglalkozik a nemzetközi jogi standardok szerint egyértelműen politikai fogolynak minősülő két székely hazafi ügyével.

Az NJSZ dr. Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő tagunk és dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető által vezetett delegációja idei márciusi, erdélyi magyar nép egyéni és kollektív emberi jogainak helyzetét felmérő jogi monitorozó útján (ld. összefoglaló interjú) Kézdivásárhelyen is járt. A román sajtó gyalázkodásaival kísért utunkon találkoztunk hozzátartozóikkal és nyilvános fórumon követeltük a két székely mozgalmár szabadon bocsátását. A koncepciós jellegű büntetőeljárásról dokumentumfilmet készítettünk "Székely hazafiak terrorizmussal gyanúsítva" címmel, amely széles körben ismertté tette az ügyüket. A filmek román és angol felirattal is megnézhetők, kérjük minden jóakaratú embertől ezek terjesztését.

Dr. Morvai Krisztina többször felszólalt (Itt és Itt) érdekükben az Európai Parlamentben, az ügy európai szintű figyelmet kapott. A hozzátartozók levélben fordultak az EP, a magyar és román parlament képviselőihez. Pár hete az Európai Bizottság emberi jogi ügyekért felelős biztosa képviselői megkeresésre adott válaszlevelében szintén aggályosnak találta az eljárást. Végül Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is elítélően nyilatkozott az eljárásról, és magyarázatot kért a román hatóságoktól.

Határozott álláspontunk szerint semmilyen kényszerintézkedésnek nincs helye a székely hazafiakkal szemben és az eljárás mielőbbi megszüntetése indokolt. A román államnak az ilyen és ehhez hasonló koncepciós, magyarellenes eljárások helyett azon kellene munkálkodnia, hogy végre biztosítsa a jelenleg súlyos jogfosztásban élő erdélyi magyar nép egyéni és közösségi jogainak az irányadó jogi normák és előremutató európai modellek (pl. Dél-Tirol, Baszkföld) szerinti érvényesülését velük, a magyar állammal és az emberi jogok garantálásáért felelős nemzetközi szervezetekkel (EU, ENSZ, Európa Tanács) szoros együttműködésben.

Budapest, 2016. július 3.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető,

Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu)