KÖZLEMÉNY a romániai restitúcióról

október. 3. 2005. 2:02 Nemzeti Jogvédő Hírek

A 247/2005 számú törvény – meghosszabbított határidővel – 2005 november 30-ig ad határidőt a jogtalanul elvett földekre és erdőkre vonatkozó új visszaszolgáltatási igény benyújtására. Épületekre és egyéb ingatlanokra vagy jogtalanul elkobozott ingóságokra új visszaszolgáltatási kérelmet beadni már nem lehet, viszont a régi törvények hatálya alatt beadott kérelmet ki lehet egészíteni. Mivel az új kérelmek beadhatóságára vonatkozóan a sajtóban (médiumokban) több határidő jelent meg, ezúton jelezzük, hogy az új kérések utolsó beadhatósági határideje 2005. november 30.

Tekintettel a megnyitott határidő jogvesztő jellegére, az ügy jelentőségére és a helyzet bonyolultságára, javasoljuk, hogy a kérelem benyújtásához saját érdekükben lehetőleg vegyék igénybe Erdélyben működő magyar ügyvédek jogi segítségét. A hozzánk forduló érdeklődök részére tudunk adni elérhetőséget megbízható erdélyi magyar ügyvédekhez.

Külföldön élő, nem román állampolgárok számára a helyzetet bonyolítja az, hogy a román Alkotmány szerint nem román állampolgárok Romániában föld- és erdőterületekre vonatkozó tulajdonjogot csak örökség útján szerezhetnek. Szintén a román Alkotmány rendelkezései szerint az ingatlanokra, beleértve az erdőt és a földet is, külföldi állampolgárok más módon mint örökség csak abban az esetben szerezhetnek tulajdonjogot, ha az illetők állampolgársága szerinti országban román állampolgárnak is joga van ingatlan tulajdonjogot szerezni.

Nemzeti Jogvédő Alapítvány