Nem tiltakozhattak a tibetiek…

április. 16. 2015. 18:18 Nemzeti Jogvédő Hírek

Nem tiltakozhattak a tibetiek a kínai miniszterelnök ellen: a rendőrség jogerősen kártérítésre köteles

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ezúton tudatja, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2015. április 14-én hozott jogerős ítéletével túlnyomó részt helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék tavalyi ítéletét, amely kimondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei 2011. június 24-én és 25-én a Kínai Népköztársaság miniszterelnökének magyarországi látogatása során a dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője által képviselt két tiltakozó tibeti aktivista véleménynyilvánítási szabadságát illetve személyes szabadságát megsértették és ezért nekik fejenként félmillió forint összegű nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélt meg. A Fővárosi Ítélőtábla mostani döntésében úgy pontosította az elsőfokú ítéletet, hogy kimondta az egyik felperes – aki menekültként tartózkodik Magyarországon – esetében 5 alkalommal, a másodrendű felperes – aki egyetemi nyelvtanár – esetében 2 alkalommal akadályozták meg, hogy kínai delegáció elhaladási útvonala mellett tibeti zászlót lengessenek,illetve Tibetet éltető jelszavakat hangoztassanak.

A bíróságok megállapították, hogy a rendőrség visszaélésszerűen, kifejezetten a vélemény-nyilvánítási szabadság megakadályozása céljából lépett fel jogsértően tibetiekkel szemben, sőt még az egyenlő bánásmód is sérült azzal, hogy a helyszínen tartózkodó kínaiak szabadon lengethették zászlóikat, velük szemben senki sem intézkedett. Az egyik tibetit elő is állították, a másik esetében pedig törvényellenesen alkalmaztak testi kényszert, mindkettejüktől erőszakosan elvették tibeti zászlóikat, megtaposva, illetve a zászlórudat eltörve.

A másodfokú bíróság a kártérítések összegét nem érintve felemelte a perköltség mértékét elsőrendű felperes esetében a megítélt kártérítés 35 %-a+ ÁFA összegre, illetve megállapította, hogy az ellene alkalmazott testi kényszer az emberi méltóságát sértette meg.

A rendőrség köteles elégtételadásként saját honlapján 30 napon át közzétenni a pernyertes felperesek felé kinyilvánított bocsánatkérését.

Sajnálatos, hogy időről időre a magyar rendőrség az irányadó emberi jogi normákat és alapvető emberi jogok gyakorlására vonatkozó szabályokat megsérti, amikor kínai delegáció érkezik Magyarországra és a védett személy megvédésére történő hivatkozással gyökerében próbálják elfojtani a Tibetből elűzött tibetiek vélemény-nyilvánítását és ezzel emberi jogi szempontból "kínai helyzetet" teremtve Magyarországon.

Tibeti aktivisták – részben jelen per felperesei – ellen 2012-ben is hasonló jellegű törvényellenes intézkedéssorozatot foganatosított a rendőrség, amely ügyben a Fővárosi Törvényszék előtt zajló személyiségi per van folyamatban 2008-ban tibeti tüntetők ellen elkövetett rendőri jogsértések miatt peren kívüli egyezség alapján fizetett annak idején kártérítést a rendőrség. Ennek az ügynek a jelentősége a konkrét ügyön messze túlmutat, és egyértelművé tette a mostani döntés is, hogy az alapvető szabadságjogok gyakorlásában  önkényesen akadályozott polgárok felé a rendőrség jóvátételre köteles. Jó volna megélni, hogy ezen és sok más – nemzeti jogvédők által kiharcolt – jogerős ítélet tanulságait végre a jövőre szólóan is messzemenően figyelembe venné a rendőrség és ilyen és ehhez hasonló újabb törvénysértéseket nem követne el, ezt kívánja a tisztesség, a jogállamiság és jogbiztonság elve is.

Budapest, 2015. április 16.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője www.gaudinagytamas.huz.hu) ügyvezetője www.gaudinagytamas.hu