PSZÁF – KÚRIA

június. 26. 2013. 17:17 Nemzeti Jogvédő Hírek

 Hatalmi ágak és a PSZÁF nyomása a Kúriára.

 A Nemzeti Jogvédő Szolgálat partner ügyvédjei – magunk is jogalkalmazók – megdöbbenéssel értesültünk a PSZÁF elnökének, Szász Károlynak a Kúriához írt szakvéleménye tartalmáról. Mi még azt tanultuk az egyetemen, hogy az államhatalom, a kormányzat, és az igazságszolgáltatás önálló hatalmi ágak, ill. hogy a diktatúra legbiztosabb jele, ha bármelyik hatalmi ág befolyásolni akarja-tudja a másikat. Hogy az 1945-1990-ig terjedő időszakban az egyetlen pártközpont hogyan intézte fülbesúgással, telefonhívásokkal a bíróságok befolyásolását, azt tudjuk. De ahhoz az elmúlt 23 évben nem szoktunk hozzá, hogy nyíltan,  konkrét perekben, "társadalmi hatásokra" hivatkozva sugalmazza egy kormányszerv vezetője a legfőbb ítélkező fórum elnökének bizonyos ítéletek "elvárt" tartalmát.

  Ennek a szakvéleménynek a nyilvánosságra kerülése nemcsak a jogszolgáltatás valamennyi résztvevője, hanem a szélesebb közvélemény, a választópolgárok részére is nyilvánvalóvá tette, hogy az egyébként erre a célra létrehozott állami felügyelet nem a multiknak kiszolgáltatott, eladósodott kisemberek érdekeit képviseli, hanem a bankvilág extraprofitját védelmezi. Ezek szerint a  bankvilág érdekei ebben a vonatkozásban is felülírják a társadalom érdekeit.

 Ennek a levélnek a nyilvánosságra kerülése tehát üzenet: egyrészt arról, hogy az elnevezését (a pénzügyi szervezeteket ezen hivatalon keresztül felügyeli az állam) a magatartásával meghazudtoló állami szerv nyíltan beleavatkozhat egy másik hatalmi ág tevékenységébe, másrészt arról, hogy egy – akár mesterségesen kreált – gazdasági (banki) veszélyérzet bármikor überelheti – felülbírálhatja az igazságszolgáltatás működését is.

 A demokráciába, ill. az állami intézményekbe vetett közbizalom csökkentésére mindenképpen alkalmas volt ez az írás még akkor is, ha egy hosszabb, a Kúria elnöke kérdéseire adott válaszból kiragadott rész került nagyobb nyilvánosság elé. Mert ez a rész önmagáért beszélt. Nekünk, a devizahiteles kisemberek jogi képviselőinek pedig különösen elkeserítő tudomásul vennünk, hogy a független igazságszolgáltatástól – ilyen politikai befolyásolás mellett – lassan már jogszolgáltatás sem várható. Reméljük, hogy csalódunk…. NJSZ ügyvédei"