A+ | A- | Alap
2018. április 20.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
Egyezséggel zárult a Képes Krónika per PDF Nyomtatás E-mail
2006. június 19.

A Képes Krónika hasonmás kiadását Pap Gábor és Szántai Lajos tanulmányainak kíséretében kiadó, Nemzeti Kincseinkért Egyesület és az Országos Széchenyi Könyvtár egyezséget kötöttek a Képes Krónika kiadása miatt a nemzeti könyvtár által indított perben, így a Fõvárosi Bíróság a pert megszüntette.

Amint emlékezetes, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) elzárkózott az egyesület azon kérése elõl, hogy biztosítsa a kódex kiadása érdekében az újrafényképezést, azonban a Helikon Kiadóhoz irányította az egyesületet. A Helikon Kiadó a korábbi, saját hasonmás kiadása alapján, segítséget nyújtott a 2003-ban megjelent, remek színvonalú Képes Krónika kiadáshoz, amelyet a TIMPP nyomda készített, és a Stanctechnik Kft végezte az aranyozást. A kiadást követõen az OSZK szabálysértési feljelentést tett kulturális javak engedély nélküli sokszorosítása miatt, majd miután a szabálysértési eljárást megszüntette a hatóság, büntetõeljárás is indult az ügyben szerzõi jogok megsértése miatt, amely szintén megszüntetésre került bûncselekmény hiányában.

Ezután indította meg tulajdonjog megsértésére hivatkozással az OSZK a Fõvárosi Bíróság elõtti pert, amelyben 32 millió forintot jogalap nélküli gazdagodás, 6 millió forintot nem vagyon kár jogcímén követelt a kiadvány forgalmazásának megtiltása, és az adathordozók megsemmisítésének kérelmezése mellett. A Nemzeti Jogvédõ Alapítvány elnöke dr. Zétényi Zsolt ügyvéd látta el a TIMPP Kft. mint II. rendû alperes képviseletét, míg a kuratóriumi ügyvezetõ, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Nemzeti Kincseinkért Egyesület mint I. rendû felperes képviseletét. A perben - az OSZK ideiglenes intézkedés iránti kérelmének elutasítását követõen - a Fõvárosi Bíróság 2005-ben kelt elsõfokú közbensõ ítéletével az OSZK keresetének helyt adva megállapította, hogy a Magyar Állam tulajdonjoga megsértésre került az engedély nélküli kiadással.

Az alperesek fellebbezést terjesztettek elõ, a fellebbezési eljárásban azonban a peres felek megegyeztek egymással. Az egyezség lényege az, hogy a kiadó egyesület csupán annyit ismert el, hogy nem kért engedélyt a hasonmás kiadás kiadásához, azonban a jogsértés elkövetését nem ismerte el, vállalta a perköltség megfizetését, azonban ezen túlmenõen az OSZK minden követelésérõl lemondott az alperesekkel szemben.

A Képes Krónika hasonmás kiadás kötetei még a per megindítása elõtt eljutottak az érintettekhez, így azok elkobzására sem kerülhetett sor.

A perben alperesek álláspontja az volt, hogy egy védett, kulturális jószágnak minõsülõ mû, mint a Képes Krónika esetében nem lehet tulajdonjog megsértésérõl beszélni abban az esetben, ha egy hasonmás kiadás felhasználásával, amely szabad felhasználású mûnek minõsül, ad ki egy ilyen kötetet egy kiadó. Az elsõfokú bíróság más álláspontra helyezkedett, azonban az ügyben jogerõs ítélet nem született, mivel a felek megegyeztek, így kérdés eldöntetlen maradt, azonban a fõcél teljesült a nemzet öntudat erõsítéséhez hatékonyan hozzájárult ez a Képes Krónika kiadás.

A kiadó egyesület és az OSZK viszonyának rendezésére utal az is, hogy nemrégiben az OSZK biztosította a lehetõségét annak, hogy a Nemzeti Kincseinkért Egyesület tagjai és a jogi képviselõk személyesen is megtekinthessék a Képes Krónikát.

 
< Előző   Következő >
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem