Képes Krónika ügy

május. 1. 2007. 18:18 Képes krónika ügy

A kecskeméti Nemzeti Kincseinkért Egyesület (közhasznú szervezet) a Helikon kiadványa alapján megjelentette a Képes Krónikát, egy fordítást és Pap Gábor, valamint Szántai Lajos tanulmányait tartalmazó  tanulmánykötetet.
A  2003. december 9-ei könyvbemutatót követõen az OSZK  feljelentést tett  a 13. kerületi rendõrkapitányságon. A legmegdöbbentõbb az volt, hogy a hasonmás mellett kiadott, újra fordított és Pap Gábor, valamint Szántai Lajos tanulmányait tartalmazó második kötetet is el akarta koboztatni, holott az a hasonmástól független, önálló nemzetközi azonosítót (ISBN számot) viselõ kiadvány. A kecskeméti Nemzeti Kincseinkért Egyesület (közhasznú szervezet) a Helikon kiadványa alapján megjelentette a Képes Krónikát, egy fordítást és Pap Gábor, valamint Szántai Lajos tanulmányait tartalmazó  tanulmánykötetet.

A  2003. december 9-ei könyvbemutatót követõen az OSZK  feljelentést tett  a 13. kerületi rendõrkapitányságon. A legmegdöbbentõbb az volt, hogy a hasonmás mellett kiadott, újra fordított és Pap Gábor, valamint Szántai Lajos tanulmányait tartalmazó második kötetet is el akarta koboztatni, holott az a hasonmástól független, önálló nemzetközi azonosítót (ISBN számot) viselõ kiadvány.

A kiadó elleni szabálysértési eljárást megszüntették és vélhetõen erre a sorsra jutott a szerzõi és szomszédos jogok megsértése miatt megindított büntetõeljárás, bár utóbbiról értesítést nem kapunk, mivel gyanúsításra sem került sor, csupán tanúmeghallgatásra. Sem a szabálysértési hatóság, sem a rendõrség nem találta megalapozottnak az OSZK vádjait.

Polgári pert is indított a Széchenyi Könyvtár,amelynek lényege, hogy a Képes Krónika valódi tulajdonosa, az állam, üzleti megfontolásokból megtilthatja-e, hogy a kódexrõl hozzájárulása nélkül bárki a Helikon Kiadó által  1964-ben és 1987-ben megjelentetett hasonmás kiadások alapján, hogy saját átdolgozásban kiadványt készítsen.  Az OSZK – és nem az állam – a forgalmazástól való eltiltás mellett jogalap nélküli gazdagodás címén 32 millió forintot, jó hírnevének megsértése miatti nem vagyoni kártérítés címén pedig 6 millió forintot követel.

Az OSZK ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, hogy úgy a hasonmás, mint a kísérõ tanulmánykötet  forgalmazásától, elõállításától, nyomtatásától teljes körben tiltsák el a kiadót, a bíróság elutasította, hiszen ebben az esetben  minden további vizsgálat nélkül lefoglalhatták volna a raktárkészleteket. Ezt a döntést a Fõvárosi Ítélõtábla nemrég hatályon kívül helyezte, az elsõfokú bíróságtól alaposabb indokolást kérve, tehát a jogi csata még folyik, amely egy klasszikus nemzeti jogvédõ ügy.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd
kuratóriumi tag – Nemzeti Jogvédõ Alapítvány

Kapcsolódó hír:

Egyezséggel zárult a Képes Krónika per (2006. június 19.)

(Nemzeti Jogvédő Alapítvány közleménye- www.nemzetijogvedo.hu, 2006. június 16.)

A Képes Krónika hasonmás kiadását Pap Gábor és Szántai Lajos tanulmányainak kíséretében kiadó, Nemzeti Kincseinkért Egyesület és az Országos Széchenyi Könyvtár egyezséget kötöttek a Képes Krónika kiadása miatt a nemzeti könyvtár által indított perben, így a Fővárosi Bíróság a pert megszüntette.

Amint emlékezetes, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) elzárkózott az egyesület azon kérése elől, hogy biztosítsa a kódex kiadása érdekében az újrafényképezést, azonban a Helikon Kiadóhoz irányította az egyesületet. A Helikon Kiadó a korábbi, saját hasonmás kiadása alapján, segítséget nyújtott a 2003-ban megjelent, remek színvonalú Képes Krónika kiadáshoz, amelyet a TIMPP nyomda készített, és a Stanctechnik Kft végezte az aranyozást. A kiadást követően az OSZK szabálysértési feljelentést tett kulturális javak engedély nélküli sokszorosítása miatt, majd miután a szabálysértési eljárást megszüntette a hatóság, büntetőeljárás is indult az ügyben szerzői jogok megsértése miatt, amely szintén megszüntetésre került bűncselekmény hiányában.

Ezután indította meg tulajdonjog megsértésére hivatkozással az OSZK a Fővárosi Bíróság előtti pert, amelyben 32 millió forintot jogalap nélküli gazdagodás, 6 millió forintot nem vagyon kár jogcímén követelt a kiadvány forgalmazásának megtiltása, és az adathordozók megsemmisítésének kérelmezése mellett. A Nemzeti Jogvédo Alapítvány elnöke dr. Zétényi Zsolt ügyvéd látta el a TIMPP Kft. mint II. rendű alperes képviseletét, míg a kuratóriumi ügyvezető, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Nemzeti Kincseinkért Egyesület mint I. rendű felperes képviseletét. A perben – az OSZK ideiglenes intézkedés iránti kérelmének elutasítását követően – a Fővárosi Bíróság 2005-ben kelt elsőfokú közbenső ítéletével az OSZK keresetének helyt adva megállapította, hogy a Magyar Állam tulajdonjoga megsértésre került az engedély nélküli kiadással.

Az alperesek fellebbezést terjesztettek elo, a fellebbezési eljárásban azonban a peres felek megegyeztek egymással. Az egyezség lényege az, hogy a kiadó egyesület csupán annyit ismert el, hogy nem kért engedélyt a hasonmás kiadás kiadásához, azonban a jogsértés elkövetését nem ismerte el, vállalta a perköltség megfizetését, azonban ezen túlmenően az OSZK minden követeléséről lemondott az alperesekkel szemben.

A Képes Krónika hasonmás kiadás kötetei még a per megindítása előtt eljutottak az érintettekhez, így azok elkobzására sem kerülhetett sor.

A perben alperesek álláspontja az volt, hogy egy védett, kulturális jószágnak minősülő mű, mint a Képes Krónika esetében nem lehet tulajdonjog megsértésérol beszélni abban az esetben, ha egy hasonmás kiadás felhasználásával, amely szabad felhasználású műnek minősül, ad ki egy ilyen kötetet egy kiadó. Az elsőfokú bíróság más álláspontra helyezkedett, azonban az ügyben jogerős ítélet nem született, mivel a felek megegyeztek, így kérdés eldöntetlen maradt, azonban a főcél teljesült a nemzet öntudat erősítéséhez hatékonyan hozzájárult ez a Képes Krónika kiadás.

A kiadó egyesület és az OSZK viszonyának rendezésére utal az is, hogy nemrégiben az OSZK biztosította a lehetőségét annak, hogy a Nemzeti Kincseinkért Egyesület tagjai és a jogi képviselők személyesen is megtekinthessék a Képes Krónikát.