Félmilliós kártérítésre ítélték a BRFK-t

november. 10. 2006. 2:02 Kvassay hídi ügy

Index http://index.hu/politika/belfold/1110nja/
2006. november 10., péntek 7:05

Félmillió forint és kamatait kell megfizetnie a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak azért, mert a Fővárosi Ítélőtábla úgy találta, 2003. október 2-án jogszerűtlenül intézkedtek a rendőrök Fekete László ellen, aki kilenc társával a Kvassay-hídnál tiltakozott a csepeli kórház bezárása miatt, közölte a Nemzeti Jogvédő Alapítvány.

Az alábbi linken olvasható az ítélet teljes szövege!

A Fővárosi Ítélőtábla november 9-én hozott jogerős ítéletével megváltoztatta a Fővárosi Bíróság elsőfokú döntését, amely elutasította a felperes keresetét, értesült a HavariaPress. A kártérítési keresetet a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd nyújtotta be. Két évvel ezelőtt csütörtökön tíz fő jelent meg magyar zászlókkal a csepeli Kavassay-hídnál, a rendőrség akkori tájékoztatása szerint rendbontásra, a híd elfoglalására készültek. A rendőrök egy lakossági bejelentésre vonultak ki, és mind a tíz személyt előállították, Fekete Lászlót őrizetbe vették.

Az ítélőtábla megállapította, hogy a Fekete Lászlóval szembeni rendőri intézkedések jogellenesek voltak, a személyes szabadságát jogellenesen korlátozták, az emberi méltóságát sértették, semmi törvénybe ütközőt nem tett. A bíróság annyit látott bizonyítottnak, hogy Fekete közterületen tartózkodott egy magyar zászló közelében, áll a jogvédő szervezet honlapján.

A tíz személy valódi céljairól a rendőrség akkor nem tudott beszámolni, mindenesetre a gyülekezési törvény megsértését a előállítás utáni gyorsított eljárásban nem találták bizonyítottnak.

A bezárt Weiss Manfréd kórház egyébként akkor már menthetetlen volt, korábban az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete júniusban is tüntetett amiatt, mert összevonták a a délpesti kórházat.

A bíróság az Alkotmány 55. paragrafusa alapján döntött, ami kimondja, aki törvénytelen letartóztatás vagy fogvatartás áldozata, kártérítésre jogosult.

Kapcsolódó anyagok
Megszünetették a rendőrség elleni pert
Hídfoglalási kísérlet Csepelen