Kártérítés az újságírónak

október. 16. 2008. 15:15 Kvassay hídi ügy

Jogellenes rendőri intézkedés miatt 650 ezer forint kártérítést ítélt meg tegnap a Fővárosi Ítélőtábla a Hungária Televízió munkatársának.

Magyar Nemzet, 2008. 09.12, Kulcsár Anna

Kőszegi M. László 2003. október 2-án a Kvassay hídon kamerával rögzítette,
hogy néhányan békés sétával tiltakoztak a csepeli kórház tervezett bezárása ellen. A felvonuló személyek nemzetiszínű zászlót vittek magukkal. A rendőrség ezt megengedhetetlennek tartotta és szabálysértés miatt eljárást indított ellenük. Intézkedés alá vonták a rendőrök a riportert is, noha látták, kamera van nála, Kőszegi emellett újságíró igazolvánnyal is bizonyította, hogy tudósítást készít az esetről.

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap megerősítette a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét és Kőszeginek 650 ezer forint kártérítést ítélt meg. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője elmondta, az ítélet indoklása szerint nem
gondatlanság történt, hiszen az intézkedő rendőrök tudták, hogy újságíróval
állnak szemben.

A szabálysértési eljárás megalapozatlan volt. A televízió munkatársát tudósítói tevékenysége közben érte a megalázó intézkedés. Két napig őrizettben tartották.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Kvassay hídon történt jogellenes
intézkedés miatt eddig négy személynek adott kártérítést. A mostani esettel együtt – az öt érintetnek – 2 millió 300 ezer forintot fizet (Az előzmények részletesen itt olvashatók.)