Kártérítési pert indítottak a BRFK ellen a gesztenyéskerti tüntetés feloszlatása miatt

május. 23. 2007. 18:18 Lelkiismeret'88 Csoport ügyei

Budapest, 2007. május 23. – Kártérítési pert indított 31 tüntető a Lelkiismeret '88 Csoport 2003. december 1-ejei kormányellenes tüntetésének jogellenes feloszlatása során személyes szabadság, emberi méltóság és gyülekezési jog megsértéséval okozott kár megtérítése iránt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen. – jelentette be Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke és Gaudi-Nagy Tamás az alapítvány kuratóriumi ügyezetője a budai Gesztenyés-kertben szerdán tartott sajtótájékoztatón. (MTI nyomán, NJA hír – 2007. május 23.)

Budapest, 2007. május 23. – Kártérítési pert indított 31 tüntető a Lelkiismeret '88 Csoport 2003. december 1-ejei kormányellenes tüntetésének jogellenes feloszlatása során személyes szabadság, emberi méltóság és gyülekezési jog megsértéséval okozott kár megtérítése iránt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen. – jelentette be Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke és Gaudi-Nagy Tamás az alapítvány kuratóriumi ügyezetője a budai Gesztenyés-kertben szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Politikai indíttatásból, jogellenesen oszlatta fel a rendőrség a Lelkiismeret '88 Csoport tüntetését, mivel azt – az első megtiltást követően újra, más tartalommal – szabályosan bejelentették és tiltó határozat nem született, a rendezvény pedig békés jellegét nem veszítette el. Ezt a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében állapította meg, amit a Legfelsőbb Bíróság múlt év novemberben felülvizsgálati ítéletében megerősített – mondta Gaudi-Nagy Tamás.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány vezetői emlékezetettek: a tüntetők a XII. kerületi Gesztenyés-kertből kívántak Medgyessy Péter akkori miniszterelnök házához vonulni, tiltakozásul amiatt, hogy a volt kormányfő egy évvel korábban részt vett azon a fogadáson, amelyet Adrian Nastase román miniszterelnök adott Románia budapesti nagykövetségén az ország nemzeti ünnepe alkalmából. A tüntetést a rendőrség feloszlatta, és 51 embert előállított, majd 7-8 órán át fogva tartott. Nem engedték az előállítottakat megfelelő időben védőhöz, hiába jelent meg a fogva tartás helyszínén Zétényi Zsolt. Kocsis Imrét, a szervezet vezetőjét 72 órás őrizetbe vették, majd gyorsított eljárásban figyelmeztetésben részesítették.

Hozzátették: az előállított tüntetőkkel szemben rendzavarás és gyülekezési joggal visszaélés miatt indított többbi szabálysértési eljárást azóta mind jogerősen megszüntették.

Közölték: a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvédei által képviselt 31 jogsértett kártérítési pert indított a BRFK ellen, és nem vagyoni kártérítésként egymillió forintot és annak kamatait, a perköltség megtérítését kérik, valamint a jogsértést megállapítása mellett azt, hogy egy országos napilapban és egy televízióban közzétett fizetett hirdetésben a rendőrség kérjen elnézést a jogellenes eljárásáért. Korábban két – szintén szabályésértési eljárásokkal kapcsolatban törvénytelen fogva tartás áldozatává vált személyek által indított – kártértési perben már jogerős ítéletek kötelezték a rendőrséget jelentős összegű kártérítésre és elégtétel adásra. Ilyen kártérítés megítélésére került sor 2006. szeptemberben a Kocsis Imre és társai ellen 2004. május 23-án foganatosított jogellenes rendőri intézkedések miatt, illetve 2006. november 9-én a 2003. október 2-i, Kvassay-hídi rendőri fellépés kapcsán jogellenesen meghurcolt Fekete László ügyében is.

Balsai Szabolcs ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány együttműködő ügyvédje szerint a személyiségi jogsértés miatti nem vagyoni kártérítés bírói gyakorlata az ilyen kirívó jogsértések esetén köztudomású ténynek fogadja el a hátrányos életminőség változást, ezért ezen következmények tételes, boncolgatós bizonyítása helyett a nem vagyon kártérítés mértéke mérlegeléssel megállapítható. Mindamellett tény, hogy számos meghurcolt tüntetőnek lelki traumát okozott a jogellenes rendőri fellépés, magyarázkodásra kényszerültek környezetükben az eseményt követően, illetve megrendült bennük a rendészeti szervekkel, végrehajtó hatalommal szembeni bizalom.

Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője elmondta, hogy bízik abban, hogy – az Erzsébet téri sikeres kártérítési per után – a gesztenyéskerti ügyben is eljön az igazság órája: a megtiportakat megkövetik és kártalanítják. A mostani peren kívül még két másik kártérítési perben kér elégtételt és nem vagyoni kártérítést, amelyeket szintén a vele szemben kormányellenes tüntetések kapcsán a BRFK által foganatosított jogellenes rendőri intézkedések miatt indított.

A kártérítési kereset Fővárosi Bíróságra történő benyújtására 2007. május 18-án került sor , és várhatóan még ősszel kitűzik az első tárgyalás időpontját is.

A BRFK a felperesek többszöri peren kívüli egyezségi ajánlatát elutasította, de a jogsértettek továbbra is készek peren kívüli megállapodásra és az új főkapitánytól azt várják, hogy a jogsértésért felelős elődjével szemben nem zárkózik el az egyezség elől. A per alapját képező ügy háttere részletesen itt olvasható.