Pert indított 31. tüntető a BRFK ellen

július. 12. 2007. 2:02 Lelkiismeret'88 Csoport ügyei

A tüntetők fejenként egymillió forint kártérítést kérnek, amiért a rendőrség 2003-ban jogellenesen feloszlatta kormányellenes demonstrációjukat
Kártérítési pert indított 31 tüntető a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen, mivel a rendőrség 2003. decemberében jogellenesen feloszlatta Budapesten kormányellenes tiltakozó akciójukat – közölte szerdán Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője. A 31 tüntető személyes szabadság, emberi méltóság és gyülekezési jog megsértésével okozott kár megtérítése címén fejenként egymillió forint kártérítést kér.

A tüntetők 2003. december elsején a XII. kerületi Gesztenyés-kertből kívántak Medgyessy Péter akkori miniszterelnök házához vonulni, tiltakozásul amiatt, hogy a volt kormányfő egy évvel korábban részt vett azon a fogadáson, amelyet Adrian Nastase román miniszterelnök adott Románia budapesti nagykövetségén az ország nemzeti ünnepe alkalmából. Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett rá, hogy a "nemzeti érzületet sértő magyar-román kormányfői koccintás miatt" szervezett tiltakozó akciót a rendőrség feloszlatta. 51 embert előállítottak, őket 7-8 órán át fogva tartották.

Kocsis Imrét, a szervezet vezetőjét 72 órás őrizetbe vették, majd gyorsított eljárásban figyelmeztetésben részesítették, míg a többi előállított tüntetővel szemben rendzavarás és gyülekezési joggal visszaélés miatt indított szabálysértési eljárást azóta jogerősen megszüntették.

Politikai indíttatásból, jogellenesen oszlatta fel a rendőrség a tüntetését – mondta Gaudi-Nagy Tamás, hozzátéve, hogy ezt a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében állapította meg, amit a Legfelsőbb Bíróság múlt év novemberben felülvizsgálati ítéletében megerősített.

MTI/hirado.hu