Az MSZP Hiller István választókerületében választási törvényt sértett

május. 15. 2006. 2:02 Választás 2006

A Fővárosi Bíróság kedden hozott jogerős döntésében megállapította, hogy az MSZP megsértette a választási törvényben rögzített , jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor a választás első fordulója előtt egy héttel Pesterzsébeten és Soroksáron (Budapest 29. számú választókerületében) nagy számban terjesztett szórólapban azt állította Földesi Gyuláról, a választókerületben induló FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltről, hogy "dolgozni még soha nem dolgozott.".

A bíróság ugyanakkor a választás megismétlésére vonatkozó kérelmet elutasította azzal az indokolással, hogy bár a szórólap jogsértő állítása alkalmas volt a választók megtévesztésére, de mivel ilyen kérelem csak a bírósági felülvizsgálati kérelemben került előterjesztésére, ezért nem volt teljesíthető.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd által képviselt, megrágalmazott 22 éves politikus – aki egyúttal az oszág legfiatalabb képviselőjelöltje volt – bizonyítani tudta az eljárásban azt, hogy kora ellenére már többször volt munkaviszonyban, ezért a lejárató célú szórólap állítása valótlan. A bírósági meghallgatása során elmondta, hogy az érintett választókerületben – ahol nagy számban élnek munkásemberek – rendkívül sokat rontot esélyein ez a rosszhiszemű és törvényellenes lejárató kampány, mivel a választás előtti hetekben még szoros eredményt jeleztek a közvéleménykutatási adatok, az utolsó héten pedig sokaknak kellett magyarázkodnia az ügy miatt.

A körzetben az MSZP jelöltje Hiller István pártelnök volt, aki az április 9-án lezajlott első fordulóban már magkapta a szavazatok több mint felét, és ezzel mandátumot szerzett, tehát második fordulóra már nem kerül sor. A lejárató szórólap vélhetően arra adott válasz volt, hogy a Fidesz jelöltje a kampány során hatásosan szembesített az MSZP elnökét a saját négy évvel korábbi beváltatlan ígéreteivel, illetve arra hívta fel a választók figyelmét, hogy a most hangoztatott, kerületi vonatkozású MSZP-s ígéretek a korábbi teljesítetlen ígéretekkel megegyeznek.

Földesi Gyula szerint az MSZP szórólapja súlyosan és alapvetően befolyásolta a választási eredményt, mivel a személyét sértő, képviselői tisztségre való alkalmasságát megkérdőjelező valótlan állítás számos, elsősorban bizonytalan választópolgár választási döntését határozhatták meg és eredményezhették azt, hogy ne rá, hanem Hiller Istvánra szavazzanak. A terjesztés időzítése is ezt igazolja, mivel az ilyen rosszhiszemű és csalárd szórólapok jellemző módon nem a stabil pártpreferenciával rendelkező választókat befolyásolják, hanem a bizonytalanokat, akik közül számosan – ezt a szociológia felmérések is igazolják- éppen a választási előtti héten hozzák meg választási döntésüket.

A választási szervek alkalmasságát is megkérdőjelezi a mostani bírósági döntés, mivel az ügyben április 3-án előterjesztett kifogást a Budapest 29. számú Országos Egyéni Választási Bizottsága, majd a Fővárosi Választási Bizottság is azzal utasította el – a választási törvénnyel, illetve az Országos Választási Bizottság és a Legfelsőbb Bíróság ezen a téren kialakított joggyakorlatával ellentétesen-, hogy a választási törvény a plakát formai és tartalmi kialakításával kapcsolatban külön rendelkezéseket nem tartalmaz, ezért a választási bizottságnak egy választási szórólap tartalmát nincs hatásköre elbírálni.

Ezzel szemben a Fővárosi Bíróság leszögezte, hogy a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelv sérelmének vizsgálata körében a választási bizottság köteles megvizsgálni a kifogásolt választási híranyag vagy szórólap adattartalmát, és megállapította azt, hogy az MSZP a kampányában jogsértő módon valótlan tényállítással kísérelte meg a választókat megtéveszteni és ezáltal a politikai ellenfelének választási esélyeit csökkenteni.

Üdvözlettel: Dr. Gaudi-Nagy Tamás