A+ | A- | Alap
2018. március 18.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
Meglepő verdikt: bár megsértették jogait, mégsem jár kártérítés a 2006 őszi rendőrterror áldozatának PDF Nyomtatás E-mail
2016. február 06.

A Fővárosi Ítélőtábla 2016. január 28-án hozott meglepő és elévülési szabályokkal ellentétes jogerős ítéletével elutasította a 2006 október 23-i jogellenes Nádor utcai erőszakos rendőri oszlatás egyik áldozatának kártérítési igényét, akit dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője képviselt. 

A jogsértettet 9 és fél éve, 2006. október 23-án délelőtt a budapesti Nádor utcában a Kossuth térre megemlékezni igyekvő honfitársaival együtt Gyurcsány rendőrsége közel egy órán át körbezárta, gyülekezésüket annak békés jellege ellenére erőszakkal feloszlatta, majd kiszorították őket a tér közeléből, így megakadályozták részvételét az 1956-os szabadságharcra történő megemlékezésen. 

Az Ítélőtábla mostani döntésében csupán annyit állapított meg - az elsőfokú ítélettel egyezően- hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség mindezzel megsértették felperes személyes szabadságát, amiért magánlevélben kell elnézést kérniük. Azonban a jogsértett felperes jelentős összegű perköltséget köteles fizessen a rendőri szerveknek.

Ezen Nádor utcai jogellenes oszlatás miatt korábban két jogsértett jogerős ítéletek alapján fejenként kétszázezer forint összegű nem vagyoni kártérítést kapott. 

A bírósági tárgyalásról korabeli rendőrségi felvételeket is tartalmazó videós tudósítást Bognár Tibor és Almási Lajos készítették. 

A meglepő és a Ptk. elévülési szabályaival ellentétes jogerős verdikt szerint mivel öt évvel később terjesztette elő keresetét, ezért elévült 2006 őszi rendőrterror áldozatává vált vidéki hazafi, László kártérítési igénye annak ellenére, hogy nem vitásan megsértették személyes szabadságát a körbezárással és a Kossuth térre való bejutása erőszakos megakadályozásával. 

A régi Ptk. jelen ügyre alkalmazandó szabálya szerint a  követelések ugyan öt év alatt elévülnek, de ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszűnésétől számított egy éven belül a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már eltelt. Ezt nevezik az elévülés nyugvásának. Jelen esetben is erről van szó.

A gyurcsányi rendőrterror részeként végrehajtott akciót a Kúria 2011. december 8-án hozott felülvizsgálati ítéletével jogellenesnek nyilvánította, ez teremtett jogalapot a feloszlatás miatt jogsérelmet szenvedett résztvevők kártérítési igényének.

László keresetét 2012-ben nyújtotta be a fenti ítélettől számított egy éven belül, tehát követelése nem évült el. Esélye lehet így a jogerős ítélet elleni  felülvizsgálati kérelemnek.

Ez sajnálatos módon nem egyedi eset, tavaly januárban egy másik tüntető, illetve Papp Lajos sebészprofesszor pereiben sem ítéltek meg kártérítést.

Ebben a perben is a körömszakadtukig védték a rendőri szervek a nyilvánvalóan jogellenes "intézkedést" és mentegették Gergényi és társai rendőrterrorjának végrehajtóit, azonban a mostani fellebbezési tárgyaláson a rendőrség képviselői már nem jelentek meg.

A 2002-2010 közötti jogsértések időszakából több száz jogsértetti kárigény még mindig rendezetlen, egy részük 2006 október 23-i eredetű: a hajnali Kossuth téri és a délelőtti Nádor utcai jogellenes oszlatások áldozataié. Más részük pedig a Bajtársiasság napján, 2009. július 4-én jogellenesen meghurcolt gárdistáké, hazafiaké. Utóbbiak közül közel több mint százan perelnek jóvátételért, ott már született kedvező elsőfokú ítélet.  

Még mindig nem késő tisztességes egyezséget ajánlani a jogsértetteknek.

Ezt kívánná a jog és a tisztesség! Ennek hiányában végig visszük az eljárásokat.

Budapest, 2016. február 5.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd

a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz,hu) ügyvezetője

www.gaudinagytamas.hu

 
 
< Előző   Következő >
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem