A+ | A- | Alap
2017. december 15.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
Mérsékelt kártérítés és rendőri vegzálás 10 év után a 2006 őszi meghurcoltnak PDF Nyomtatás E-mail
2016. október 07.

A Székesfehérvári Törvényszék 2016. szeptember 30-án egymillió forint és kamatai összegű nem vagyoni kártérítést ítélt meg első fokon a 2006 őszén meghurcolt Dukán Dánielnek. Az összeg egyharmada az igényelt jóvátételnek, emiatt fellebbez a jogsértett. Dacára annak, hogy 2006 őszi elítélését három éve semmissé nyilvánította a bíróság a mostani ítélet másnapján otthonában a készenléti rendőrök arról faggatták, hogy mit csinált a múlt heti Teréz körúti robbantás idején. Ez arra utal, hogy a megsemmisített elítélése ellenére a nevét mai napig nem törölték a nyilvántartásból. A jogtalan vegzálás miatt panasszal és kárigénnyel él a fiatalember, akit eljárásai során dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője képvisel.

A Turul TV ítéletről és annak értékeléséről szóló videós tudósítása itt látható, az ügy további részletei a videót követően olvashatók:

Dukán 2006. szeptember 20-án hajnalban egy szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor a Magyar Rádió környékén a rendőrök összeverték, elfogták és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak címén őrizetbe vették. Harmincöt napot töltött előzetes letartóztatásban embertelen körülmények, megaláztatások közepette. Országos médiavisszhangot kapott, amikor a rendezett életvitelű, értelmiségi fiatalembert első fokon 2006 őszén két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kizárólag rendőri vallomások alapján. Ezt 2007-ben két év – négy esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre enyhítették a bíróság, de pártfogói felügyelet alá helyezték:

havonta kellett beszámolnia arról, hogy „jó útra tért.” A történtek miatt műegyetemi tanulmányait nem tudta befejezni és és az elszenvedett traumás hatások máig éreztetik magukat. . Elítélését 2013-ban megsemmisítették, a tömeges valótlan rendőri jelentések miatt született semmisségi törvény kimondja: „a semmisnek nyilvánított elítélésekhez vagy megállapításokhoz fűződő büntető vagy szabálysértési büntetések, intézkedések, kényszerintézkedések és azok további következményei államigazgatási jogkörben okozott károk.”

Miután minden érintett szerv elzárkózott az egyezség elől Dukán két perben összesen közel tízmillió forintot követel hányattatásaiért. Idén júliusban a Fővárosi Törvényszék elutasította a rendőrséggel szembeni keresetét, szükségesnek és arányosnak minősítve levadászását és kizárólag a Dukán Dánielt megverő, az őt elfogó rendőrök vallomásának adott hitelt, annak ellenére, hogy más bizonyítékok ezeket cáfolták és a semmisségi törvény okán ezeket ki kellett volna zárni a bizonyítékok közül.

Az őt 35 napig fogva tartó két büntetés-végrehajtási- intézet elleni kárigényét szintén idén júliusban elévülésre hivatkozva söpörte le első fokon a Székesfehérvári Törvényszék. Dukán mindkét ítélet ellen fellebbezett, ezen ügyek részletei itt olvashatóak.

A mostani perben az alperes a Fővárosi Törvényszék volt, amely előzetes letartóztatásba helyezte az akkor még egyetemre járó fiatalembert és amely gyorsított eljárás ítélte el őt.

Hasonló súlyú jogsértések esetén a mostani egymilliós kártérítés többszörösét szokták megítélni. Emlékezetes, hogy 2010-ben a 2006 őszi jogsértettek döntő többsége jóvátételt kapott, és az ilyen mértékű fogva tartás és bántalmazás érintettjei több millió forintos kártérítésben részesültek. Nemrég egy 8 órás előállítást elszenvedő került tibeti aktivista számára ítélt meg a bíróság egymillió forintot. A Kúria friss ítéletében pedig rendőrségi jogtanácsosoknak fejenként közel félmillió forint összegű sérelem díjat állapított meg, egy nyilvános bírósági tárgyalásról készített olyan tudósítás miatt, amelyben őket 3 másodpercig bemutatták jogszabály által nem tiltott módon. Ennek fényében is látható, hogy a megfelelő jóvátételtől a mostani összeg messze elmarad.

Az eset azt is jelzi, hogy a 2006 őszi teljes igazságtétel még mindig várat magára, a felelősök pedig máig büntetlenek.

Budapest, 2016. október 7.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető, Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu)

www.gaudinagytamas.hu

 
< Előző   Következő >
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem