Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatása a 2006 őszi rendőri-bírósági jogsértések idején előzetes letartóztatást elszenvedő személyek kártalanítási pereiről

NJSZ hír, 2008. szeptember 16. www.nja.hu

A  2006. őszi zavargásokat követően, büntetőeljárás alá vont személyekkel szemben alkalmazott előzetes letartóztatások miatt az állam ellen 28 pert indítottak.

 

Peren kívüli egyezségi rendezést két ügyben kezdeményeztek a tárcánál. Erre nem került sor, mivel a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. tv. 584.§ (2) bekezdése, az igazságügyi és rendészeti miniszter részére a Magyar Állam alperes perben  történő képviseletére ad felhatalmazást. Ezért kártalanítási ügyekben egyezségkötésre mindig bírósági eljáráson belül, bíróság előtt, bírósági jóváhagyással történhet.

Egy-egy ügyben több felperes együttesen perel, így a kártalanítást igénylő felperesek száma a 28 ügyben, összesen: 35 személy.

A bíróság előtti 28 eljárásból eddig jogerősen  befejezett 12 db  igény, ebből:

a) Elkésettség miatt jogerős permegszűntetés: 2 ügyben

b) Jogerős egyezség: 5 ügyben (a felek közös akaratnyilatkozattal megállapodnak a jogvita rendezésében)              

c) Jogerős részegyezség: 2 ügyben

c) jogerős ítélettel: 3 ügy

Nem jogerős részítélettel (a kereseti kérelemnek önállóan elbírálható egyes részei felől a bíróság külön ítélettel is határozhat) 1 igény;

Az ítéletek, egyezségek, részegyezségek és részítéletek alapján a felperesek kártalanítására az alperest a bíróság 6 906 000 Ft kártalanítási tőkeösszeg és járulékai, mindösszesen  7 201 918 Ft megfizetésére kötelezte.