TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006 őszi tüntetésekkel összefüggésben ellátott ügyeiről a számok fényében

szeptember. 26. 2008. 12:12 2006. szeptemberi és októberi tüntetések

TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006 őszi tüntetésekkel összefüggésben ellátott ügyeiről a számok fényében

(2008. szeptember 15.)

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány, 2006. szeptember 18-21-e közötti, illetve 2006. október 23-24-e közötti tüntetésekkel összefüggésben lezajlott események kapcsán, több száz megkeresést kapott. A megkeresések döntő része a rendvédelmi szervek jogellenes tevékenységére vonatkozó állampolgári bejelentés, adatközlés volt, kisebb számban, közel 100 esetben büntető vagy szabálysértési védelem, illetve sértetti képviselet iránti igényt jeleztek, ezekből összesen 70 személy ügyében vállaltak képviseletet a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédei. A megkeresések közel fele, a 2006 szeptemberi tüntetésekhez kötődött, a másik fele a 2006 októberi tüntetésekhez. A részletes adatok az alábbiak:

1. Civilek védelme, képviselete

1.1 2006. szeptemberi tüntetésekhez kapcsolódóan ellátott ügyek

Jogi képviseleti tevékenység ellátására irányuló megkeresések alapján 45 személy esetében vállaltak büntető védelmet a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédei. Ezen túlmenően rendőrök által elkövetett bűncselekmények miatt sérült két – eljárás alá nem vont – sértett képviseletét is ellátjuk, kártérítés érvényesítése és a rendőr elkövetők felelősségre vonása érdekében. Értelemszerűen sértetti képviseleti, illetve sérülés és jogellenes fogva tartás miatti kártérítési igény érvényesítés érdekében kifejtett jogi képviseleti tevékenységet a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei a büntetőeljárás alá vont 45 személy túlnyomó részénél a büntető védelem mellett ellátnak, hiszen a 45 büntetőeljárás alá vont személyből a rendőri intézkedés során 18 személy sérült meg, 28 személy került előzetes letartóztatásba.

16 esetben (tehát az ellátott esetek 35 %-ában) büntetőeljárás megszüntetésére került sor bűncselekmény, vagy bizonyítottság hiányában.
A 16 megszüntetett büntetőeljárásból 3 szabálysértési eljárásként folytatódott, amelyek végén mindhárom személy elleni szabálysértési eljárást jogerősen megszüntették.
8 esetben született ítélet, ebből 3 jogerős, 1 esetben letöltendő szabadságvesztés büntetés kiszabására került sor (1 éves időtartam), 2 esetben pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására került sor: 1 esetben garázdaság bűntette és rongálás vétsége miatt 8 hónap 3 évre felfüggesztve, egy másik esetben pedig hivatali személy elleni erőszak bűntette miatt 1 év 4 hónap szintén 3 évre felfüggesztve. 5 ügyben elsőfokú ítélet született, 4 ügyben felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabtak ki, egy esetben felmentés történt, ezekben a fellebbezések elbírálása folyamatban van.
Mindösszesen jelenleg 20 személy ellen van még bírósági szakaszban nem került büntetőeljárás folyamatban, az esetek egy jelentős részében még vádemelésre sem került sor. Ebből 13 személyt olyan személyt védünk, akiket a 2006. szeptember 18-i Szabadság téri eseményekkel kapcsolatosan vádolnak különböző bűncselekményekkel.

1.2 2006. október 23-24 idején történt események miatt ellátott ügyek

25 ügyben láttak-látnak el jogi képviseletet, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédei.
6 büntetőeljárásból 1 esetben eljárás megszüntetésre, 2 esetben vádhalasztásra, 1 esetben vádemelésre került sor és 2 esetben még folyamatban van a büntetőeljárás, eddig vádemelés nélkül.
9 szabálysértési ügyben láttunk el képviseletet, ezek rendzavarás szabálysértése miatt folytak, 8 esetben minden jogkövetkezmény nélkül szüntette meg az eljárást a bíróság az eljárás alá vontakkal szemben, 1 esetben figyelmeztetést alkalmazott.

A megkeresésekkel érintett ügyekben 16 személy szerzett különböző sérüléseket, ebből 10 személy kívánt kárigényt érvényesíteni, ebben sértetti képviselőként, illetve jogi képviselőként járunk el az igényérvényesítés során.

A civilek, tüntetők védelme területén a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédeinek tevékenysége sikeresnek mondható, az ítélkezési gyakorlatban pedig enyhülési tendencia tapasztalható, az aránytalanul és túlzott súllyal alkalmazott általános elrettentés időszaka már a múlté.

2. Kárigények érvényesítése

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei 21 személy kárügyében járnak el.

2. 1.
7 meghurcolt áldozat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot (IRM) perli ártatlanul elszenvedett előzetes letartóztatás vagy házi őrizet miatt kártalanítás érdekében.
 

Két, akkor még csak 19 éves büntetlen előéletű, rendezett és törvénytisztelő életvitelű lány áldozat idén már jogerősen nyert kártalanítási pert az állam ellen, 1,1 millió és egymillió forintot kaptak utóbb alaptalannak bizonyult 2006. szeptemberi 11 napos előzetes letartóztatás miatt.
2008. szeptember 4-én részperegyezség alapján egymillió forint kártalanítást kapott egy közel két hónapot szintén ártatlanul és megalapozatlanul előzetes letartóztatásba került, szintén a rendőrség által 2006. szeptemberében "levadászott" fiatalember, további hárommillió forint kártalanítás iránt a per folytatódik.
2008. szeptember 8-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen 1,6 millió forint kártalanítás és kamatainak megfizetésére kötelezte a magyar államot egy, 2006. szeptember 21-én hajnalban a Nyugati téren minden alap nélkül „levadászott” egyetemista által indított kártalanítási perben. A fiatalember a tüntetésekben nem vett részt, és csupán az Oktogonra szeretett volna eljutni, ahol egy ismerősével találkozott volna. A fiatalembert több rendőr teperte le a földre, rátérdeltek a fejére, tonfával és ököllel ütlegelték. Közel két hetet (11 nap) töltött előzetes letartóztatásban (éppen a PKKB döntése alapján), ezalatt a fogdaőrök többek között bántalmazták, meztelenül guggoltatták, megalázták őt. Ilyen magas összeget ilyen időtartamú előzetes letartóztatás kártalanításaként még nem ítéltek meg eddig Magyarországon a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tudomása szerint. A többiek perei még folyamatban vannak.

2.2
A rendőri szervekkel szemben önkényes fogva tartás (előállítás és/vagy őrizet) és testi sérülés okozása miatti kárigény érvényesítések körében eddig 7 személy esetében került sor peresítésre.
Eddig már öt személy kártérítési ügyében kötelezte összesen mindösszesen két és fél millió forint kártérítés megfizetésére a bíróság az idén nem jogerősen a rendőrséget 2006. október 23-án foganatosított önkényes fogva tartás és brutális rendőri intézkedés miatt.
Előzetesen peren kívüli egyezségi ajánlatokkal kerestük meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), a Készenléti Rendőrséget (KR, jogelődje: Rendészeti Biztonsági Szolgálat- REBISZ) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot. Az összes rendőri szerv eddig elzárkózott az egyezségkötéstől, így a közeljövőben még további közel 15 személy esetében kártérítési perek megindítása várható.
Az áldozatok gyorssegélyre nem számíthatnak, sőt a legtöbb ártatlanul fogva tartottnak vagy sérüléseket szerzett tüntetőnek egyszerre több állami szervezetet kell perelnie. Az őket jogsértő módon elfogó és előállító, számos esetben bántalmazó rendőri egységet (többnyire a KR -t); a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, amely fogva tartotta (előállítás és őrizet); az előzetes letartóztatás miatt kártalanítás helyett – választás szerint – perelhető a Pesti Központi Kerületi Bíróság tevékenységéért jogi felelősséget tartozó Fővárosi Bíróság, illetve – ha a bántalmazták, megalázták a megtiportat az előzetes letartóztatás ideje alatt – a büntetés végrehajtási intézetet kell perelni. A perek évekig elhúzódhatnak, ezért „egyablakos rendszert” kellene bevezetni, ami gyorsítaná az ügyek intézését. A tavaly őszi tömeges rendőri és bírósági jogsértéseket követően az alkotmányos előírások és jogállami elvek azt kívánják, hogy az állam gondoskodjon arról, hogy a jogsértettek jóvátétele hatékonyan és a rendes eljárásoktól eltérő módon mielőbb és méltányos módon történjen meg. Jogállami elvárás, hogy az állam a károsultaknak peren kívül adjon kártérítést, kártalanítást, és ne nehezítse tovább a sokat szenvedett, nemritkán életre szólóan meggyötört, lelkileg megsérült, személyes szabadságuktól jogellenesen megfosztott emberek helyzetét azzal, hogy évekig pereskedniük kell. A 2006 őszi rendőri és bírósági jogsértések áldozatainak ügyeiben a jogállami elvek érvényesülése érdekében a mielőbbi jóvátétel már végképp elengedhetetlen: elfogadhatatlan, hogy az érintett rendőri szervek mai napig nem adtak még kártérítést egyetlen meghurcolt, megalázott, megvert, megsebesített embernek sem, dacára annak, hogy a jogalap – sok esetben megállapított rendőri bűncselekmény – legtöbb esetben egyértelmű és az ENSZ Kínzás Elleni Bizottságának ezirányú ajánlása, a vonatkozó jogszabályok, illetve bírói gyakorlat egyértelmű útmutatást adnak a kártérítések kérdésében.

3. Rendőr elkövetők felelősségre vonása

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány 2006. december 5-én tett büntető feljelentésében több mint húsz különböző rendőri (beosztotti és elöljárói bűncselekmény miatt indítványozta büntető eljárások megindítását. A katonai ügyészségek a rendőri vezetők és parancsnokok vonatkozásában minden eljárást megszüntetették, ideértve az azonosító jel hiánya és a nem rendszeresített fegyverek és gumilövedékek használata miattiakat is. Az elöljárói bűncselekmények miatti eljárás megszüntetése ellen a Nemzeti Jogvédő Alapítvány június végén panaszt tett, amit a Katonai Főügyészség „ panaszlási jog hiányára” – alaptalanul – hivatkozva elutasított. Az első fokon eljáró Budapesti Katonai Ügyészség – ellentétben a Budapesti Nyomozó Ügyészség néhány nappal korábbi határozatával – azt mondta ki, hogy az október 23-án bevetett minden eszköz rendszeresítve volt. A panasznak a nem rendszeresített vadászfegyverek és gumilövedékek használatára vonatkozó részét megküldték a Legfőbb Ügyészségnek, hogy vizsgálja meg: a rendőri vezetők megvalósítottak-e jogsértést azáltal, hogy a rendőrség nem rendszeresített eszközökkel lőtte a tömeget. A Legfőbb Ügyészség aztán az ügyet áttette a Fővárosi Főügyészségre, amely végül nem indított eljárást. A felelősöket még mindig nem találják, illetve kitüntetéseket kapták vagy előléptették némelyiküket. Mindeddig alig több mint húsz rendőrrel szemben emeltek vádat a közel kétszáz feljelentés nyomán és eddig egy rendőrt ítéltek csak el nem jogerősen három év próbaidőre felfüggesztett egy év nyolc hónap szabadságvesztésre egy védekezésre képtelen tüntető ujjának szándékos eltörése miatt. Az ügyészség eddig öt rendőrrel szemben emelt vádat, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat által képviselt áldozatok brutális bántalmazása miatt. Három rendőrt már jogerősen felmentettek, két, rendőrségi fogdában elfogott személyt bántalmazó rendőrrel szemben még kitűzésre vár az ügy.
További részletek olvashatók 2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlásokkal kapcsolatos jogvédő tevékenységünkről: www.nja/2006 szeptemberi-októberi tüntetések és megtorlások

Budapest 2008. szeptember 23.  Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu