Megszületett a harmadik jogerős kártérítési ítélet a 2006 őszi rendőrterror miatti perekben – Ezúttal is egymilliós kártérítést fizethet a rendőrség

NJSZ hír, Magyar Nemzet, 2008. november 21.  Pilhál Tamás cikk nyomán www.nja.hu
 
Megszületett a harmadik jogerős bírósági ítélet a 2006 őszi rendőrterror miatti kártérítési perek sorában. Ezúttal egy 2006. október 23-án ok nélkül megbilincselt, előállított és napokig őrizetben tartott férfinak ítélt meg egymillió forint kártérítést a Fővárosi Ítélőtábla.

Egymillió forintos nem vagyoni kártérítés és kamatai, illetve 360 ezer forintnyi perköltség megfizetésére kötelezte tegnapi jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla a rendőrséget, amiért 2006. október 23-án az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán indokolatlanul üötték fejbe tonfával, bilincselték meg, állították elő, majd tartották fogva több mint két napig Kollár Tibort, és ezzel megsértették személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. Az ítélőtábla ezzel megváltoztatta az első fokú ítéletet, amely idén januárban  még „csupán” ötszázezer forint kártérítést és 60 ezer forint perköltséget ítélt meg a felperesnek. A másodfokú bíróság elrendelte, hogy a két alperes, a BRFK és a Készenléti Rendőrség tizenöt napon belül magánlevélben „fejezze ki sajnálkozását” a történtek miatt, és ezt a levelet Kollár Tibor akár nyilvánosságra is hozhatja. Az ítélőtábla az első fokú bírósággal szemben azt is megállapította: nem a felperes viselkedése idézte elő (provokálta ki) a rendőri intézkedést, semmifél közrehatást nem tanúsított, így kármegosztásnak sincs helye.
A Fővárosi Ítélőtábla kimondta: azzal is megsértették a felperes személyiségi jogait, hogy műanyag kötegelővel hátrabilincselték a kezét, majd jogalap és elfogadható indok nélkül megkötözve tartották, ugyanis a férfi esetében nem kellett ellenszegüléstől, szökéstől tartani. A rendőrség akkor rendzavarás miatt szabálysértési eljárást indított Kollár ellen, de azt a bíróság jogerősen megszüntette.
Kollár Tibor kártérítési perének egyik korábbi tárgyalásán derült fény arra, hogy a 2006 őszén tömegesen alkalmazott, súlyos keringési panaszokat és nagy fájdalmat okozó műanyag bilincseket csak jóval az események után, egy 2007. május 14-én hozott miniszteri döntéssel rendszeresítették. Kollár Tibornak ma is látszik a csuklóján a műanyag bilincs okozta seb.
Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyben jogi képviselőként eljárt ügyvezetője lapunknak úgy nyilatkozott: rendkívül korrekt és megalapozott ítéletet hozott a bíróság, amellyel elégedettek. Emlékeztetett: ez immár a harmadik jogerős ítélet, amelyben kártérítést ítéltek meg a 2006 őszi áldozatoknak rendőri szervek által elkövetett jogsértésel miatt. A két korábbi jogerős ítéletről szóló hírek itt és itt érhetőek el: 

 
 A jogvédő tájékoztatott: december elején egy utolsó peren kívüli egyeztetést tartanak a rendőrséggel, amelyben mintegy húsz károsult ügyéről lesz szó; reményeik szerint a tegnapi ítélet is arra sarkallja majd a hatóságokat, hogy méltányos, elfogadható ajánlatokat tegyen az áldozatoknak és peren kívül álljanak helyet az elkövetett jogsértésekért. Emlékezetes, hogy Bencze József országos rendőr-főkapitány az Oszággyűlés  emberi jogi bizottságának idén október 29-én tartott  ülésén már azt is kijelentette, hogy a rendőri szervek – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kártlanítási perekben követett gyakorlatának megfelelően- készek részegyezség megkötésére is, azaz az elismert követelést kifizetik és  a jogvita csak az el nem ismert kárösszeg iránt folyna le.
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat honlapján az ügy előzményei itt olvashatók.