A NEMZETI JOGVÉDŐ ALAPÍTVÁNY ÉS SZOLGÁLAT EMBERI JOGI ÉRTÉKELÉSE A 2009. MÁRCIUS 15-I RENDŐRI INTÉZKEDÉSEKRŐL ( ÖSSZEFOGLALÓ)

április. 2. 2009. 12:12 Nemzeti Jogvédő Hírek

NJSZ hír (frissítve), 2009. 04.02. www.nja.hu

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2009. március 30-án a Nemzeti Kávézóban tartott sajtótájékoztatón mutatta be a jogtipró és nemzeti ünnepet meggyalázó rendőri intézkedésekről szóló jelentését. ( a jelentések itt érhetők el)

 

A sajtótájékoztatón Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető, Morvai Krisztina jogvédő és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédei (Somogyi János és Magyar Attila) ismertették a március 15-i rendőri intézkedések emberi jogi értékeléséről szóló jelentést, jogsértett tanúk nyilatkoztak, bizonyító erejű filmfelvételek ( a felvételek itt és itt érhetők el) kerültek bemutatásra.

A sajtótájékoztatón készült felvételek az alábbi linkeken tekinthetők meg.

1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.

1.

A 2009. március 15-i események illetve azok visszhangjának összefoglalója itt érhető el.

Ezt követően Zétényi Zsolt elnök ismertetette a Nemzeti Jogvédő Alapítvány álláspontját az alkotmányos válság miatt kialakult jelenlegi közjogi helyzetről, különös tekintettel a Nemzeti Jogvédő Szolgálat feladatára és szerepére. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány állásfoglalása itt olvasható.

2. Közös sajtótájékoztatót tartott Morvai Krisztina, Vona Gábor és Gaudi-Nagy Tamás 2009. március 17-én

Morvai Krisztina bántalmazását követően is kiáll a magyar emberek jogaiért
Rendkívüli érdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatót Morvai Krisztina jogvédő, a Jobbik EP-képviselőjelöltje, Vona Gábor pártelnök és Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezető elnökével együtt 2009. március 17-én Budapesten, a Nemzeti Kávézóban. Mint ismeretes, a népszerű jogvédőnőt megtámadták a rendőrök 2009. március 15-én egy bejelentett demonstráción.

Morvai Krisztina a sajtótájékoztatón elmondta: – Március 15-én volt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Európai Parlamenti választási kampánynyitója a budapesti Deák téren. Az eseményen listavezetőként ő is beszédet mondott, jelentős számú érdeklődő előtt. Ezt követően egy civil szervezet rendezvényén beszélt, majd szokás szerint – a polgári és politikai szabadságjogok iránt elkötelezett jogászként – csatlakozott a Nemzeti Jogvédő Szolgálat emberi jogi megfigyelő csoportjához, fellépve a városszerte tapasztalható rendőrségi jogsértésekkel szemben.

Néhány órával a választási kampánynyitó rendezvény után brutális rendőrtámadást intéztek ellene, melynek során közvetlen közelről erős könnygázzal fújták le, tonfával jöttek neki és megkísérelték földre vinni. Kizárólag azért nem szenvedett komolyabb sérülést, mert a Jobbik vele lévő munkatársai, illetve Gaudi-Nagy Tamás jogvédő kollégája megvédték. Az események az ott készült amatőr videófelvételeken jól láthatóak. Morvai Krisztina elmondta: a Szent István Bazilika előtti téren a békésen távozni szándékozó tüntetőket túszul ejtette a rendőrség. Csak azzal a feltétellel akartak elengedni mindenkit, hogy megmotozzák a távozókat. Mivel Morvai Krisztina ezellen határozottan tiltakozott, a rendőrség az igazoltatás szükségességével állt elő. Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás ezellen is határozottan tiltakozott. Ezt követően megállapodás született a rendőrök és a jogvédők között, hogy békésen eltávozhat mindenki, s csak szúrópróbaszerűen kerül sor egy-egy igazoltatásra. Ezután a két jogvédő arra vállalkozott, hogy a tüntetőket elkísérik a legközelebbi Metró megállóig, biztosítva ezáltal nekik a jogvédelmet, ám útközben szembetalálták magukat gyakorló ruhás rendőrök tömegével, akik mégis megakadályozták őket a szabad elvonulásban. Tonfával nekimentek a tömegnek, köztük Morvai Krisztinát is bántalmazták, majd könnygázt fújtak az arcába.

A rendőrök felsőbb utasításra cselekedtek

Morvai Krisztina szerint a történtek előzményeiből és összefüggéseiből egyértelmű, hogy a rendőrök felsőbb utasításra, politikai megrendelésre cselekedtek, pontosan tudva, hogy egy európai parlamenti képviselőjelöltet bántalmaznak. Az a vakmerőség, hogy mindezt a belvárosi utcán, kamerák jelenlétében merik megtenni, azt jelzi, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormány Magyarországon nyílt, gátlástalan, totális diktatúrát folytat, nyilvánvalóan számos külföldi szövetségessel.

Mindig ki fogok állni az igazságért és a magyar emberek méltóságáért, emberi jogaiért

Morvai Krisztina hangsúlyozta: – Megtámadására, egy európai parlamenti képviselőjelölt nyilvános rendőri bántalmazására azért volt szükség, hogy példát statuáljanak: így jár, aki kiáll az emberi jogok, a gyülekezési szabadság, a vélemény-nyilvánítási szabadság védelméért. Bizonyítani akarták, hogy semmitől nem riadnak vissza. „Üzenem nekik, hogy nem sikerült megfélemlíteniük! Már néhány órával később ott voltam a Gyorskocsi utcában az általuk bebörtönzött politikai foglyoknál a Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkatársaival. Akár európai parlamenti képviselőként, akár egyetemi oktatóként és civil jogvédőként mindig ki fogok állni az igazságért és a magyar emberek méltóságáért, emberi jogaiért. Gyalázatos és gyáva támadásuk nem megrémített vagy meggyengített, hanem megerősített.”

A magyar emberek méltóságának és jogainak védelme nem lehet kizárólag jószándékú civil szervezetek feladata

A Jobbik EP-listavezető képviselőjelöltje bejelentette: – büntetőfeljelentést tesz gyülekezési jog megsértése, valamint bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekmények miatt. Felbujtóként Draskovics Tibor rendészeti minisztert fogja megjelölni, hiszen miniszteri felhatalmazás nélkül e bűncselekményekre nem kerülhetett volna sor. Szintén felbujtói minőségben jelenti fel Gyurcsány Ferencet, mivel a diktatórikus rendőrséget végső soron mindenki számára nyilvánvalóan ez a fődiktátor irányítja. Levélben tájékoztatja az Európai Parlament elnökét arról, hogy képviselőjelölti minőségében, az EP választási kampány nyitónapján a kézivezérelt rendőrség a nyílt utcán megtámadta. Továbbá csatolja a videofelvételt, amely önmagáért beszél, illetve felkéri Balog Zoltánt a Magyar Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának elnökét, tegyen meg az üggyel kapcsolatban minden lehetséges és szükséges intézkedést, továbbá kéri tőle, hogy az Emberi Jogi Bizottság mostantól kezdve minden nemzeti ünnepen és jelentős utcai rendezvényen biztosítson (emberi jogi) megfigyelő szolgálatot! „A magyar emberek méltóságának és jogainak védelme nem lehet kizárólag jószándékú civil szervezetek feladata. Az Országgyűlésnek, különösen az ellenzéki pártoknak a jelenleginél sokkal határozottabban, keményebben kell kiállniuk az emberi jogok védelméért, s világossá kell tenniük, hogy a gyülekezési jog, a vélemény-nyilvánítási szabadság gyakorlását a diktátorokkal ellentétben nem tartják „randalírozásnak” – hangsúlyozta Morvai Krisztina.

Majd felszólította jogász kollégáit, a sajtót, a politikai erőket és civil mozgalmakat, a nemzeti érzelmű művészeket a rock zenészektől a színészekig, hogy minden lehetséges eszközzel tiltakozzanak az emberi jogok sárba tiprása ellen, s ragaszkodjanak a gyülekezési jog és a vélemény-nyilvánítási szabadság visszaállításához Magyarországon. Szervezzenek nyilvános rendezvényeket, az emberi jogok jelentőségéről szóló tájékoztató programokat, aláírásgyűjtéseket, keressenek belföldi és külföldi szövetségeseket. Általános mozgósításra van szükség az emberi méltóság és az emberi jogok visszaállítására, ideértve a polgári és politikai szabadságjogokat és a gazdasági, szociális, kulturális jogokat is. Világosan kell látni, hogy ez a kormány és az őt támogató bel- és külföldi sajtó és „értelmiség” azt várja el a magyar emberektől, hogy „lehajtott fejjel menjünk a vágóhídra”, ne lázadjunk fel az ország gyarmati sorba taszítása, a magyar emberek kilátástalanságba, elszegényedésbe süllyesztése ellen. Azért kívánják írmagostul kiirtani a tiltakozáshoz, a fellázadáshoz való jogot, azaz a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot, hogy minden ellenállás és nehézség nélkül folytathassák a nemzeti vagyon megszerzését, piszkos korrupciós ügyeiket, s termőföldünk, vizünk, energiaforrásaink külföldi kézre adását. Ezért kell randalírozó csőcseléknek beállítaniuk az utcára vonulókat, a tiltakozókat, az emberi jogaikkal élni kívánókat – hangsúlyozta a Jobbik EP-képviselőjelöltje.

Gaudi-Nagy Tamás jogvédő kijelentette: – A rendőri erőszak kétes legitimációjú kormány fennállása alatt zajlik. Március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmával idén 35 embert állítottak elő, közülük kettőt meztelenre vetkőztettek a Gyorskocsi utcában. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat máris megtámadta a lex-tojás törvényt, melynek értelmében március 15-én elítéltek 11 embert.

Magyarország a magyaroké!

– A rendőrség mintha parancsot kapott volna, hogy provokálja a rendbontást a rendvédelem helyett – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a sajtótájékoztatón. Kijelentette: – Soha semmiféle rendbontás nem történt a Jobbik, de a Magyar Gárda rendezvényein sem. Véleménye szerint politikai merénylet történt felső hatalmi rendelésre 2009. március 15-én. Az eseménnyel azt szerette volna elérni a hatalom, hogy ijedjenek meg, és húzódjanak vissza a csigaházaikba, de mint mondta, ehelyett megtriplázott erővel küzdenek tovább, mert Magyarország a magyaroké!

Újságírói kérdésre válaszolva Morvai Krisztina elmondta: – EP-kampánya március 15-én megkezdődött, s ezt követően „tavaszi-hadjáratba” kezd Vona Gábor, Szegedi Csanád és Balczó Zoltán kíséretében. Országjárása eredményeképp mintegy 350 helyszínre szeretne eljutni.

Frigyesy Ágnes

 

Oskar képei a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2009. március 30-án a Nemzeti Kávézóban tartott sajtótájékoztatóról