A+ | A- | Alap
2018. március 23.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
Dr. Surján László : Isten malmai PDF Nyomtatás E-mail
2007. április 19.
2007. április 13. péntek 00:00 www. mkdsz.hu


Isten malmai lassan őrölnek, de a magyar igazságszolgáltatásé még lassabban. Magam valószínűleg semmiben nem értek egyet Budaházy Györggyel és társaival, épp ezért alkalmazhatom a mondást, hogy mindent megtennék, hogy a véleményüket elmondhassák. Nem is én akadályoztam meg őket ebben még 2003 folyamán, hanem a magyar rendőrség. Jogtalan előállításokkal, házkutatásokkal, több ezer plakát elkobzásával gátolták 2003-ban, hogy az EU-csatlakozásról szóló népszavazás előtt a függetlenség mellett kampányoljanak.

Első fokon vesztettek, de Dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetője mégsem adta fel, s áldozatos munkája most meghozta gyümölcsét.

Négy évvel később a Legfelsőbb Bíróság felmentette a Szabad Magyarországért Mozgalom EU-csatlakozás elleni, 2003-as kampányplakátjának terjesztőit.

A fiatalemberek a 2003. áprilisi, európai uniós csatlakozás tárgyában folyó népszavazási kampány időszaka alatt, a Szabad Magyarországért Mozgalom EU-csatlakozás ellen buzdító plakátját ragasztották ki Budapest több pontján, több társukkal együtt.

A kampányidőszak vége felé a rendőrség megjelent a Szabad Magyarországért Mozgalom irodájában, ahol több száz plakátot lefoglalt, továbbá összesen 10 személy ellen eljárást indított a Btk. 269/B §-ába ütköző, tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt.

Mi is volt az a vétek? A plakát kézfogást szimbolizált: a Magyarországot jelképező egyik kézzel kezet fogó kéz hajtókáján egy csonka horogkereszt látható, egy másik kéz hajtókáján egy vörös csillag.

A harmadik kézpár még nem fog kezet, azonban a Magyarországot ábrázoló kéz felé nyúló kézen az Európai Unió jelképe volt.

A plakát felirata: Lehet nemet is mondani.

A plakát a csatlakozást ellenzők azon álláspontját fejezte ki, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozás - a csatlakozási szerződés szerinti feltételekkel - Magyarország számára rendkívül komoly hátrányokkal járhat, és ezen érv mellett buzdítottak a nemmel történő szavazásra.

Tóth Áront és társát mind a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mind pedig a Fővárosi Bíróság bűnösnek találta tiltott önkényuralmi jelképek használatának vétsége miatt, és ezért őket egy évre próbára bocsátotta.

Az eljáró bíróságok és a Legfőbb Ügyészség szerint a tiltott önkényuralmi jelképek használata - függetlenül a célzattól, a terjesztés szándékától és a társadalomra veszélyességtől - mindenképpen bűncselekményt valósít meg.

A nem jogvégzett ember úgy érzi: ez szamárság.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás felülvizsgálati indítványában többek között arra hivatkozott, hogy a cselekmény társadalomra veszélyessége hiányzik.

A Legfelsőbb Bíróság minap kihirdetett felülvizsgálati ítéletében a védelem felülvizsgálati indítványának helyt adott, ezen indok alapján.

A Legfelsőbb Bíróság dr. Kónya István vezetésével eljáró tanácsa szerint ahhoz, hogy a bűncselekmény ismérvei megvalósuljanak, nem elég a formális tényállásszerűség, hanem ahhoz a cselekmény a társadalomra veszélyes is kell legyen.

Ez azt jelenti, hogy akkor ítélhető el tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt bárki, ha ezeket a jelképeket öncélúan, a jelképek népszerűsítésének, illetve a jelképekhez kapcsolódó ideológiák ébrentartásának szándékával teszi, ellenkező esetben nem.

Jelen ügyben a bíróság szerint megállapítható volt, hogy a plakát összességében mint elítélendő rosszat tünteti fel a tiltott önkényuralmi jelképekkel jellemezhető ideológiákat és rendszereket, ezért ezen plakát közszemlére tétele semmiképpen nem jelentett társadalomra veszélyességet, így a bűncselekmény megállapíthatóságnak kritériumai hiányoznak.

Győzött a józan ész. A véleménynyilvánítási szabadság győzelmeként értékelhető az eset, mivel éppen ezen alapvető szabadság gyakorlásától, illetve a választói akarat jogszerű befolyásolásának lehetőségétől fosztották meg a Szabad Magyarország Mozgalmat 2003. áprilisában a plakátjainak terjesztőivel szembeni rendőrségi fellépéssel.

Üzenet azoknak, akik hajlandók a darvadozásra: a jogállam lényegi bástyái még állnak. Köszönjük meg Gaudi-Nagy Tamásnak. Az ő kitartó és világos érvelése nélkül alighanem a rossz győzött volna. S ezért nem maradéktalan az öröm.

Remélem mellesleg, hogy azóta a most felmentettek is belátták, részben rémképeket vázoltak elénk, s az Unió nem vethető egybe sem a vörös, sem a barna diktatúrával. Ha csak el nem gyurcsányosodik, tehetnénk hozzá némi rosszmájúsággal.

(Forrás: mkdsz.hu)
 
< Előző   Következő >
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem