A+ | A- | Alap
2018. április 20.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
Nemzeti Jogvédő Alapítvány az emberi jogok védelmében címmel a 2005. január 16-án a Kossuth Rádió Vasárnapui Újság c. műsorában elhangzottak PDF Nyomtatás E-mail
2005. január 16.
Nemzeti Jogvédő Alapítvány az emberi jogok védelmében

Elhangzott: 2005. január 16-án a Kossuth Rádió Vasárnapui Újság c. műsorában

Az egyik hetilapban a következő címmel jelent meg egy írás a mozgalomról: Megalakult az első nemzeti irányultságú emberjogi szervezet. Amikor én ezt olvastam, rögtön az jutott eszembe, hogy miért kell egy jogvédő szervezetnek nemzeti irányultságúnak lenni, hiszen a jogvédelem mindenkit megillet hovatartozástól függetlenül.

dr. Gaudi Nagy Tamás: – Ez pontosan így van, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány egy olyan jogvédő szervezet, amely függetlenül a nemzeti hovatartozástól mindenki számára nyitva áll, akit meggyőződése, világnézete neme, kora vagy éppenséggel nemzeti gondolkodása miatt ér bármilyen hátrányos megkülönböztetés, vagy jogsérelem. Ezek az ügyvéd kollégák, jogász kollégák akik ebben a szervezetben tömörültek, azok azt vállalták fel, hogy elsődlegesen a Kárpát-medencében élő magyar nemzeti közösség tagjainak ajánlják fel ezt a szolgáltatást, ezt a lehetőséget.

Nézzünk akkor néhány konkrétumot, tehát melyek azok a témakörök, amelyeknek a képviseletét önök felkarolták?

– Már futó ügy a kárpótlási kérdés, ez különös aktualitással merül fel Felvidéken, ahol a 1945 után elvont tulajdonok visszaszármaztatásával kapcsolatos eljárások folynak. A másik felület viszont még, ami jobban észlelhető a napjainkban egy magyarországi honpolgár számára, ezek az úgynevezett alkotmányos alapjog sérelmével járó ügyek. Sajnos azt lehet mondani, hogy a jelenlegi rendőrségi és bírósági gyakorlat a gyülekezések betiltásával illetve azok tudomásul vételével kapcsolatban finoman szólva nem felel meg az alkotmányban foglalt követelményeknek, és általánosságban pedig az európai jogi normáknak.

Konkrétan arra gondol például, mikor a háborúellenes tüntetéseket nem engedélyezték, vagy például arra, amikor Medgyessy Péter volt kormányfő háza elé terveztek tüntetést, ami a rendőrség nem engedélyezett?

– Így van, egészen konkrétan ilyen ügyekről van szó, az utóbbi ügyben is kifejti munkáját a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, hiszen ebben az ügyben egyébként a feloszlatás jogellenességének megállapítására per is indult , és itt már első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság megállapította a jogellenességet. Itt egyébként olyan súlyos ügyről van szó, hogy ötvenegy embert állítottak elő, több száz rendőrt mozgósítottak, egész Buda forgalma, közlekedése leállt, mindez csupán azért, mert a rendőrség helytelen jogszabály-értelmezéssel járt el. A közelmúltban kísértetiesen ugyanez az eset zajlott le a Gyurcsány Ferenc villája elé tervezett rendezvényen, amely a népszavazással kapcsolatos kormányzati manipulációk, visszaélések miatt szerveződött. Itt a rendezvény végén megtiltotta a rendőrség a Margit-hídtól a Gyurcsány-villa elé történő vonulást, a rendezvényről távozó néhány ember a Margit-hídon indult el gyalogosan dolgára, és ezt úgy értelmezte a rendőrség, hogy itt ők a megtiltott rendezvényt megkezdik, és hét embert előállítottak. Velük szemben még most is folyik a gyülekezési joggal való visszaélés miatt a szabálysértési eljárás. De tudunk példákat arról is, hogy társadalmi szervezetekkel szemben lép fel az állam olyan módon, hogy működésüket megpróbálja ellehetetleníteni, vagy azt megállapíttatni, hogy alkotmányellenes célokért működnek.

Önök példaként említenek olyan eseteket is, amikor köztisztviselőket, illetve közalkalmazottakat bocsátottak el állásukból politikai nézeteik miatt.

– Hát igen, ezek valóban nagyon fontos dolgok, mert egy kormányváltás során óhatatlanok az ilyen jellegű, úgymond, leszámolási ügyek, de az az igazság, hogy számos esetben azt látjuk, hogy nincs meg a kellő védőháló, és különösen nincs meg azok számára, akik a nemzeti ügyekért való felelősséggel járnak el. A legfrissebben beérkezett ügyek közül is egyértelműen kimutatható a politikai hovatartozás miatti általános megkülönböztetés. Például egy vidéki kisvárosban egy nemzeti jellegű kiadványokat forgalmazó bolt működése szúrt szemet a város vezetésének, amely nyilván nem szimpatizál az ilyen jellegű kiadványokkal, és az épület fennmaradására vonatkozó eljárásban most igyekszik minden olyan akadályt támasztani, amellyel ellehetetlenítené ennek a boltnak a működését. Számos ilyen példa mutatkozik, tehát megpróbálnak valamilyen egyéb indokkal eljárást kezdeményezni, amelynek nyilván az a végcélja, hogy kiiktassák, meghurcolják azokat az embereket, akik pedig kiállnak a nemzeti ügyekért.

Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy az emberi jogok területén tapasztalható visszásságok azok nagyon szelektíven jelennek csak meg, a nyugati sajtóban. Lehet-e remélni azt, hogy ennek a jogvédő alapítványnak a munkája során több információval rendelkeznek majd a külföldi diplomáciai képviseletek, a Magyarországon történő eseményeket illetően?

– Mindenképpen ez célunk; megvannak már azok a kapcsolatok, amelyek az EU különböző szervezetei felé, a nemzetközi emberjogi szervezetekhez, akik felé tudjuk majd közvetíteni ezeket a visszásságokat. Egyébként éppen nemrégen nyújtottuk be az első keresetet a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz, ez éppen a tavaly Erzsébet-téri események kapcsán, szabálysértési őrizetbe is vett személyek ügyében, kártérítési igényt jelent a magyar rendőrség ellen, a magyar állam ellen. Tehát nyitva tartjuk szemünket, és ezúton kérünk mindenkit, hogy aki ilyen konkrét jogsértésekről értesül, és amelyek az említett szelektív látásmód alapján kimaradnak, a kommunikációban nem kapnak kellő hangsúlyt, valóban azok is jussanak el megfelelő fórumokhoz. A jelenlegi forrásaink csupán a működés elindításához voltak alkalmasak, tehát várjuk azoknak a jóérzésű személyeknek, szervezeteknek a segítségét, akik ezt az ügyet fontosnak tartják, mert enélkül komolyabb hatékonysággal nem tud dolgozni a szervezet.

Szilvay Balázs
 
< Előző
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem